Odpowiedź 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[OMSI 2] Znikające obiekty po edycji
Autor Wiadomość

Poważny moderator.
Super Moderatorzy
Liczba postów: 1,442
Dołączył: 08-2013
Podziękowań: 672
Post: #1
Znikające obiekty po edycji
Witam,
Ostatnio zauważyłem, że coraz więcej osób ma problem z tym błędem.
Jeśli po zmianie jakiejkolwiek wartości w edytorze Omsi wyskakuje Ci błąd Zugriffsverletzung bei Adresse 0079C51C in Modul 'Omsi -editor.exe'. Lesen von Adresse 00000028: P.Translate bądź podobny, a następnie znikają Ci obiekty z mapy - ten poradnik jest dla Ciebie!

Problemy sprawia niepoprawnie zapisany przez Omsi obiekt w plikach .map. Trzeba go ręcznie odnaleźć i wykasować wpis, który za niego odpowiada. Jest to czasochłonne, ale na pewno jest warto! :-)

Otwieramy logfile.txt z folderu głównego Omsi 2. Szukamy w nim linijki z błędem, który nam wyskoczył. Znajdujemy też tam wpis (przykładowo) in file tile_38_21.map

Zamykamy logfile.txt i szukamy wyżej wymienionego tile_38_21.map w konkretnym (nasza mapa) folderze w maps. Gdy go znajdziemy, robimy dwie kopie (np. kopiujemy na pulpit).

Gdy już wykonamy kopię, otwieramy główny plik(tile_38_21.map w maps) notatnikiem i usuwamy z niego wszystkie wpisy [object] i [spline]. (całe wpisy razem z poniższymi liczbami) [Obrazek: 10841037447011753578_thumb.png]

Uruchamiamy mapę w edytorze i stawiamy obiekt na uszkodzonym tile. Powinien pojawić się poprawnie, bez błędów. Zamykamy edytor bez zapisywania.

Stopniowo wklejamy wpisy (na przykład po 20 [object]) do głównego pliku, przenosząc je z kopii. Po każdym wklejeniu sprawdzamy czy można postawić obiekt w edytorze. (WAŻNE! Każdorazowo musimy zamykać edytor bez zapisu i wklejać kolejne wpisy, gdy edytor jest zamknięty!)

Gdy jednak po wklejeniu jakiejś partii wpisów nie da się postawić obiektu i pojawia się ten błąd co wcześniej, to należy tą konkretną partię przekopiować sobie np. do czystego pliku notatnika. Wklejamy wtedy pozostałe wpisy i sprawdzamy czy da się postawić obiekt bez błędu.
Jeśli tak - super, jesteśmy prawie u celu!:)
Jeśli nie - wygląda na to, że nie tylko jeden obiekt powoduje błędy, szukamy dalszej przyczyny, pamiętając, że jedną z nich już znaleźliśmy.

Co zrobić z uszkodzoną partią? Trzeba wklejać pojedyncze wpisy. Uszkodzony wpis wywalamy i stawiamy ten obiekt od nowa, już na działającej mapie:)

Mam nadzieję, że choć trochę wam pomogłem.
Pozdrawiam


Zanim cokolwiek napiszesz, przeczytaj koniecznie REGULAMIN
Jeśli masz problem techniczny, zapoznaj się z ZASADAMI DZIAŁÓW TECHNICZNYCH
Jeśli chcesz podzielić się dodatkiem, zapoznaj się z REGULAMINEM DZIAŁU POBIERALNIA

Za pomoc techniczną w drodze prywatnej pobieram opłaty. Pisz na forum.
[Obrazek: 3tEDCz2.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.10.2015 15:37 przez pause1.)
14.08.2015 14:53
Szukaj postów Cytat
 Podziękowania za post: MAZak , eSeL
Odpowiedź 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Forum Strefa-OMSI.pl

Tematyczne Forum dotyczące najpopularniejszego symulatora autobusu - OMSI. Zapraszamy do rejestracji i aktywnego udziału w Społeczności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.

Współpracujemy z:

Polecamy także: